Selamat Datang Ke Kelas Cikgu Zana | Dashboard | Follow

Fail Meja

Current updates:
Let's take a moment to say 'Alhamdulillah' for everything we have ^.^

29 November 2012

Terapi : 'Senaman Jari'

P&P oleh Cikgu Zana @ 1:43 AM
(Sebenarnya dah lama gambar ni diambil..tak berkesempatan langsung nak muat naik.. Minta maaf banyak2 pada Kak Su & Acu...setahun lebih kot Zana janji nak tunjuk...;)

Design 1- Baju ni Zana beli masa sale di Gene Martino, Taiping. Amat2 murah.;)
- Berbaloi kan? Tapi kosong la...Then, balik rumah 'design' & jahit manik. 
"Kebaya Labuh"
Sulaman maniknya walaupun besar tapi sebenarnya nipis je...
zoOM lagi...

Oleh sebab tak ada tudung yang sesuai, Zana 'bedal'  tudung ni dengan jahit sulaman manik yang sama...

Design 2 : - Baju ni memang dah ada sulaman  bunga- bunga...
 - Jadi, mudah la untuk Zana 'touch-up'. 
Sebelum
Selepas
zOOM sikit... Siap
(ade satu lagi design versi lelaki...hehehe..tapi lupa nak ambil gambar...kena minta pada tuan punya bajulah nanti)

Design 3 : - Sebenarnya ni baju lama. Baju plain...
- Jadi,saje 'gatai2 tangan' Zana buat sulaman manik pada bahagian pergelangan tangan bagi 'match' dengan selendang..=)
Sulaman ni agak berat (saiz syiling 20sen & 50sen) 
zOOM ! >_< (Susah sikit nak menulis or mengajar kalau pakai baju ni...p kenduri ok la =P)

Design 4 : -  Ni pun baju lama. Baju plain jugak....
-Bila tengok macam kusam je, bosan pulak. 
-Saje buat 'gaya' ni...Imbangan tak simetri gitu=p
Sulaman hanya pada keseluruhan lengan sebelah kanan dan dari pinggan hingga ke hujung baju sebelah kiri.
 zOOM dekat..bunganya kecil & amat ringan...

Amat selesa & tak terlalu sarat... Ramai yang suka =)

Design 5 : -  Ok, yang ni Baju Batik (cotton)..Zana guna teknik 'highlight' je
zana hanya beri penegasan pada corak bunga sahaja.
macam ni...
Design 6 : -  Baju ni pun kain 'cotton' jugak.. Zana hanya jahit pada pergelangan tangan sebab corak baju pun dah 'macam2'
'nipis, comel, ringan'

budak2 pun suka, siap minta cikgu jahitkan...hahaha
Design 7 -  Yang ini pun pada pergelangan tangan baju.. Mula-mula 'test'...tapi bila dah siap sebelah 'terpaksalah' buat satu bahagian lagi.

'pelik tapi saya suka bunga yang comel tu =P'

'keadaannya'

Design 8 -  Ok..inilah hasil kerja pertama Zana semasa mula2 terjebak dengan manik2 ni...=)

design yang paling tahan lasak walaupun basuh dengan mesin....

leher : percubaan pertama ..hahaha

kainnya bercorak... ....

Design 9 : -  Baju ni pula Zana hanya jahit manik atas sulaman tu... budak-budak kat sekolah cakap 'bunga pisang..' ahaha

pergelangan tangan 

ok? bahagian bawah x jahit pun.. panjang sangat sulamannya..

Design 10 : -  Baju ni pula 'tailor' jahit 'ter'silap.. Sepatutnya coraknya berkaki..Tapi... :-(
-Untuk tidak membazir, Zana 'highlightkan' dengan sulaman manik. 
-Anda juga boleh aplikasikan pada tudung atau baju kesayangan anda yang mungkin terkena seterika @ kotoran yang 'degil'.

Walaupun ambil masa yang lama, tapi puas hati

design ni agak berat sebab Zana p guna manik kaca... tapi warnanya tak mengelupas..=)

lebihan-lebihan tu hias pada leher...
Design 11 : -  Baju ni pula design Raya haritu..  Baju kawan2 merangkap 'kasteme' semua dah vogue & tunggu masa nak pakai, baju Zana siap pagi raya..=P 

bahagian depan baju

pergelangan tangan, Zana 'combine' color2 yang ada dalam baju & sulam manik.

cahaya terlebih pulak..sori >_<


Design 12 -  Baju ni pula masih dalam 'pembikinan' (macam filem pulak). Yelah sebab ambil masa yang lama...
- Design ni Zana reka hasil gabungan warna pada tudung zana .. 
-Bajunya pula warna gangsa...so bila pakai 'plain' macam nak pergi menikah pulak... 
- Design ni Zana guna 'lace'.

reka letaknya juga Zana letak dengan gaya imbangan tak simetri.. tak la nampak formal sangat.

Sape2 yang beli tudung tak tahu nak 'match' boleh buat macam ni. (selalunya Zana beli tudung dulu baru beli baju)

atas bahu.....


HASILNYA? DAH SIAP ZANA TUNJUK OK =)


*Design2 lain nanti Zana share lagi yer.... Cari tak jumpa...>_<


(NOTA KAKI : SEBARANG MAKLUMAT LANJUT BERKENAAN HARGA & TEMPAHAN BOLEH PM FACEBOOK SAYA.. TQ)

0 murid aktif:

Post a Comment

 

Kelas Cikgu Zana Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea

Red Flower